U Splitu održana radionica „Ravnopravnost za sve“ u ostvarivanju plaća i mirovina

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje održala je od 19.-20. studenog u Splitu u hotelu Park drugu u nizu radionica RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”. Cilj edukacija je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj.

Sudionicama/ima je predstavljen projekt te provedene aktivnosti a teme o kojima se raspravljalo bile su problem jednakih plaća i mirovina, pitanja roda i spola, utjecaj obrazovanja na problem nejednakih plaća te važnost usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života u svrhu postizanja ravnopravnosti u svijetu rada i mirovinskog sustava. Partnerska organizacija iz Belgije predstavila je situaciju u Belgiji kao primjer dobre prakse u postizanju jednakosti u plaćama i mirovinama.

Radonicu su održale Anamarija Tkalčec ispred CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Jasna A. Petrović i Igor Knežević iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, Hildegard van Hove iz Instituta za ravnopravnost žena i muškaraca (Belgija) te Sanda Brumen ispred Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Na radionici je sudjelovalo više od 40 predstavnika/ca iz sljedećih tvrtki/institucija/škola/udruga: Grada Splita, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Splita, Centara za socijalnu skrb (Split, Kaštela), Ekonomskog fakultet u Splitu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, Zdravstvenih studija u Splitu, Ekonomske i upravne škola, Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku, Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, udruge Bijeli krug Hrvatske, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (ured u Splitu), Sindikata umirovljenika Hrvatske, udruge Navada, udruge Klub učenja, udruge poslovnih žena Krug, udruge Srednje godine, udruge Mi, Radija Dalmacija, udruge Domine, udruge Ženska grupa Split, Instituta za društvena istraživanja i CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Sljedeće radionice održat će se u Rijeci (12.-13. prosinca 2019.) te Osijeku (23.-24. siječnja 2020.)

Televizija Jadran, Vijesti, 20.11.2019.: video

HUP.hr