Završna online konferencija EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”

Završnom online konferencijom projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova obilježila je EU dan jednakih plaća (EU Equal Pay Day) koji je ove godine bio 10. studenog, dan kada žene, za razliku od svojih muških kolega, simbolično prestaju primati plaću te sljedeća dva mjeseca rade besplatno.

Pravobraniteljica se osvrnula na podatke o visini u plaćama i mirovinama te uzrocima rodnog jaza u plaćama i mirovinama u Hrvatskoj i EU te je iznijela kratak pregled provedenih projektnih aktivnosti. Poseban naglasak je bio na izradi strateškog dokumenta – nacrta zakonodavnog okvira o mogućim: standardima, pozitivnim mjerama i akcijama za postizanje rodne ravnopravnosti na tržištu rada i u mirovinskom sustavu s ciljem smanjivanja rizika siromaštva za žene koje će biti publicirane do kraja provedbe projekta. Neki od najvažnijih aspekta koji su opisani u nacrtu su uvođenje transparentnosti plaća, uklanjanja horizontalne i vertikalne segregacije, ravnopravno roditeljstvo, dostupnost javnih usluga skrbi za starije te predškolshih servisa za djece, uključenost jedinica lokalne  i područne (regionalne) samouprave, unapređenje sustava prikupljanja, obrade, diseminacije i dostupnosti statističkih podataka.

Josip Šipić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) je predstavio rezultate istraživanja na populaciji učenika/ca srednjih strukovnih škola i predstavnika/ca javnih i privatnih poduzeća,  Anamarija Tkalčec (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) iznijela je zaključke s provedenih edukacija u Osijeku, Splitu, Zagrebu i Rijeci a Jasna Petrović (Sindikat umirovljenika Hrvatske) predstavila je aktivnosti koje su provedene s ciljem smanjivanja jaza u mirovinama. Hildegard Van Hove (Institut za ravnopravnost muškaraca i žena, Belgija) je ukratko predstavila stanje o rodnom jazu u plaćama i mirovinama u Belgiji putem snimljene izjave.

Prikazane su snimljene izjave predstavnika/ca podržavajućih institucija: Josipa Aladrovića, ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Radovana Fuchsa, ministra znanosti i obrazovanja, Lidije Brković, glavne ravnateljice Državnog zavoda za statistiku te Željke Josić, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, te izjave predstavnika/ca međunarodnih institucija/organizacija: Sandre Konstatzky, pravobraniteljice za jednako postupanje (Austrija), Tene Šimonović Einwalter, zamjenice pučke pravobraniteljice i čelnice Izvršnog odbora Equinet-a, Magnuse Bergea, višeg specijaliste u Međunarodnoj organizaciji rada (Ured za Srednju i Istočnu Europu), Luce Visentinija, glavnog tajnika Europske konfederacije sindikata i Agostina Siciliana, glavnog tajnika Europske federacije umirovljenika i starijih osoba.

Nakon konferencije prikazan je video s predstavom „Spriječiti, a ne liječiti“, koju je režirao Mario Kovač a za dramaturgiju i tekst je bila zadužena Petra Radin dok su glumci/ce bile/i Branka Cvitković, Dušan Gojić, Gordana Gadžić i Mario Kovač.

Iz medija:

HTV, 24.11.2020.

HINA, 24.11.2020.

dnevnik.hr, 24.11.2020.

Glas Istre, 24.11.2020.

Tportal, 24.11.2020.

N1TV, 24.11.2020.

RTL, 25.11.2020.

zeneimediji, 24.11.2020.

posi.hr, 24.11.2020.

Glas Slavonije, 24.11.2020.

24sata, 24.11.2020.

priznajem.hr, 24.11.2020.

B92, 24.11.2020.

sib.net.hr, 25.11.2020.

sib.net.hr, 25.11.2020.