Početni sastanak partnera

05.10.2018. održan je početni sastanak u okviru EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”, širenje opsega implementacije akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti s ciljem dostizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj. Cilj projekta je potaknuti institucionalne i zakonodavne promjene, podići svijest o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena i riziku siromaštva za starije žene; te učiniti ovu temu vidljivom među predstavnicima/ama javnih vlasti, javnih i privatnih kompanija, sindikata te učenicima/ama srednjih škola na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Projekt je započeo 1.10.2018. i trajat će do 30. rujna 2020.godine. Partneri su: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen-Institut pour l’egalite des femmes et des hommes (Belgija). Državna tijela koja daju potporu su: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku. Ukupna vrijednost projekta je €468,510.20.

Na sastanku održanom u prostorijama Pravobraniteljice razgovaralo se o planiranju i implementaciji projekta te izradi komunikacijske, medijske i diseminacijske strategije, a sudjelovali su dr.sc. Dinka Marinović Jerolimov i Josip Šipić ispred Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Jasna Petrović i Mia Škarica ispred Sindikata umirovljenika Hrvatske, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sa suradnicima/ama članovima/icama projekta Mladenkom Morović, koordinatoricom projekta Sandom Brumen te projektnim koordinatorom VAWA projekta Srđanom Kerčevićem.